Áramlástan Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Áramlástan Tanszékének hírei, információi. Kövesd legfrissebb híreinket RSS csatornánkon vagy keress minket a Közösségi oldalakon - nehogy lemaradj!


Kutatók Éjszakája az Áramlástan Tanszéken 2023-ban is!

Kutatók Éjszakája az Áramlástan Tanszéken 2023-ban is!

2023.09.18. 10:54

Az Áramlástan Tanszék Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriuma kinyitja kapuit a nagyközönség előtt. Számos látványos áramlástani bemutatóval, kísérlettel készülünk. A nagy szélcsatornánkban, fő műsorszámként, egy szörfvitorla titkaiba avatjuk be a közönséget. A vállalkozó kedvűeknek idén is lehetősége lesz beállni a szélcsatorna közel 90 km/h sebességű levegőáramába. E programjainkat évről évre az óvodás kortól a dédszülő korig több generáció látogatja - remélem, Ön is elhozza hozzánk családja... Tovább »

ETC konferencia 2023

ETC konferencia 2023

2023.05.03. 10:18

Az idei évben hatalmas megtiszteltetésként érte Tanszékünket, hogy bennünket kért fel az Európai Forgógépes Társaság (European Turbomachinery Society) az ETC konferencia (European Conference on Turbomachinery) megszervezésére, melynek helyszíne ezúttal Budapest volt. Az ETC konferenciát immáron 15. alkalommal rendezték meg, április 24-e és 28-a között. A konferencia témája a forgógépek tanulmányozása tudományos és mérnöki szinten egyaránt, a bemutatott tanulmányok... Tovább »


Lányok napja 2023

Lányok napja 2023

2023.05.02. 14:28

Tanszékünk évek óta hagyományosan részt vesz a Lányok napja rendezvénysorozatban, melynek célja, hogy közelebb hozzuk a mérnöki és általános természettudományokat a szakmában alulreprezentált lányokhoz. Meggyőződésünk, hogy nagy szükség van tehetséges mérnök lányokra a szakmában. A program keretében szélcsatornáinkat mutatjuk be a középiskolás lányoknak, akik így testközelből tapasztalhatják meg nagyobb szélcsatornáink légáramát. A programsorozatban tanszékünkről Dr. Balla Esztella, Koren Márton, és Dr.... Tovább »

Doktoranduszunk tartotta az idei Roska Tamás Tudományos Előadást

Doktoranduszunk tartotta az idei Roska Tamás Tudományos Előadást

2023.04.27. 16:42

Mint arról korábban beszámoltunk, az OTDT Papp Bálintot, az Áramlástan Tanszék rangidős doktoranduszát kérte fel a Roska Tamás Tudományos Előadás megtartására. A plenáris előadást a XXXVI. OTDK Műszaki szekciójában, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai campusán mutatta be 2023. április 21-én. Az előadás anyaga és a magáról az előadásról készült videófelvétel az alábbi honlapon tekinthetők meg: https://sites.google.com/view/roskaeloadas2023/f%C5%91oldal. Papp Bálint... Tovább »


Roska Tamás Tudományos Előadás - Online közvetítés

Roska Tamás Tudományos Előadás - Online közvetítés

2023.04.19. 16:18

Emlékeztetjük kedves látogatóinkat, hogy az OTDT Papp Bálintot, az Áramlástan Tanszék kiválasztott doktoranduszát kérte fel a Roska Tamás Tudományos Előadás megtartására. A Roska Tamás Tudományos Előadás a 36. OTDK Műszaki Tudományi Szekciójában lesz április 21-én, a záróünnepség alatt, melyet terv szerint délelőtt 9:30 és 12:00 között tartanak.  Papp Bálint előadásának végleges címe "A városi átszellőzés modellezése numerikus áramlástani szimulációk segítségével". Az alábbi linken... Tovább »

Roska Tamás Tudományos Előadás a 36. OTDK Műszaki Tudományi Szekciójában

Roska Tamás Tudományos Előadás a 36. OTDK Műszaki Tudományi Szekciójában

2023.03.13. 10:03

Mint arról korábban beszámoltunk, az OTDT Papp Bálintot, az Áramlástan Tanszék ismert doktoranduszát kérte fel a Roska Tamás Tudományos Előadás megtartására. A Roska Tamás Tudományos Előadás a 36. OTDK Műszaki Tudományi Szekciójában lesz április 21-én, a záróünnepség alatt, melyet terv szerint délelőtt 9:30 és 12:00 között tartanak. Az előadás megtartásának jogát egyébként OTDK-szekciónként 1 kiválasztott fő nyerheti el, aki kutatómunkája során az általa választott szakmai területen... Tovább »


Papp Bálint tartja az idei Roska Tamás Tudományos Előadást

Papp Bálint tartja az idei Roska Tamás Tudományos Előadást

2023.02.02. 09:17

Az OTDT Papp Bálintot, az Áramlástan Tanszék sztárdoktoranduszát kérte fel a Roska Tamás Tudományos Előadás megtartására. Az előadás megtartásának jogát kétévente, OTDK-szekciónként 1 kiválasztott fő nyerheti el, aki kutatómunkája során az általa választott szakmai területen kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és eredményeiről páratlanul nívós publikációk, előadások, művészeti vagy tudományos alkotások formájában számot adott. A plenáris előadást, melynek címe „A városi átszellőzés modellezése... Tovább »

Elhunyt Lajos Tamás

Elhunyt Lajos Tamás

2023.01.26. 09:46

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett és tisztelt kollégánk, Dr. Lajos Tamás, az Áramlástan Tanszék egykori egyetemi tanára, tanszékvezetője elhunyt. Lajos Tamás 1944-ben született Egerben. Gépészmérnöki diplomáját 1968-ban szerezte a Műegyetemen, majd az Áramlástan Tanszéken lett tanársegéd. 1988-ban nyerte el a műszaki tudományok doktora címet az autóbuszok aerodinamikájáról szóló értekezésével. 1989-ben nevezeték ki egyetemi tanárrá. Az Áramlástan Tanszék vezetését 1991 és 2009 között látta... Tovább »


 

Találatok száma: 27