Áramlástan Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar

 Ipari partnereink

Az alábbiakban egy válogatást ismertetünk teljesített projektjeinkből:

Raiffeisen Tornyok, Budapest

A Finta és Társai Építész Stúdió által tervezett 100 és 70 m magas ház szélcsatorna kísérletét az épületek és környezetük 1:150 léptékű modelljén végeztük el. Az épületmodelleket kb. 200 nyomásmérési ponttal láttuk el, amelyek egy nyomáspontváltón keresztül csatlakoztak a nyomásérzékelőkhöz. A mérés során a nyomástényezők  átlagos és csúcsértékeit is meghatároztuk az épületek teljes felületén, különböző szélirányokban. Ezenkívül a magasházak bejárati zónáinak környezetében fellépő szélviszonyokat is vizsgáltuk, és változtatásokat javasoltunk a járókelőket érő nagysebességű széllökések csökkentésére. A tervezett magasházak talajszinti légszennyezettségre kifejtett hatását látványos áramlásvizualizációval mutattuk be.

A debreceni Nagyerdei Stadion szélteher és szélkomfort vizsgálata

Az új UEFA 4-es kategóriájú Nagyerdei Stadiont – mely Debrecenben, Magyarország második legnagyobb városában található – átfogó szélcsatorna vizsgálatnak vetettük alá. A vizsgálatok elsődleges célja a tetőszerkezetre ható szélteher meghatározása volt különböző szélirányok esetén, melyhez a tetőszerkezet kritikus részein nyomáskivezető furatokat alakítottunk ki. A szélcsatorna vizsgálatból nyert nyomáseloszlás adatok felhasználásával a tetőszerkezet kialakítása változott, kialakítási költsége jelentős mértékben csökkent. A vizsgálatok másodlagos célja a stadion belsejében kialakuló áramlási viszonyok meghatározása volt. A szélsebesség kétféle követelménynek kell, hogy megfeleljen: a nézők komfortja miatt egyrészt nem lehet túl magas, másrészt viszont a stadion füvének megfelelő szellőzése miatt nem lehet túlságosan alacsony sem. A helyi szélsebesség mérése hődrótos anemométer segítségével történt, melynek mozgatását az új, számítógép vezérelt traverz rendszer tette lehetővé. Meghatározásra került a stadion oldalsó nyílásainak hatása a belső áramlási viszonyokra, ezzel segítve a stadion végső kialakítására vonatkozó tervezői döntéseket.

Pécsi Erőmű elektrofilter utáni sebesség- és koncentráció-eloszlás elemzése CFD segítségével

Az ultrahangos elven működő térfogatáram-mérő szonda és a porkoncentráció-mérő szonda beépítése erőművi elektrosztatikus porleválasztó /elektrofilter/ utáni szekunder áramlásokkal terhelt-légcsatornába nagy körültekintést igényel, mivel a térfogatáram-mérő és emisszió-felügyeleti műszerekkel szemben fontos követelmény a mért adatok reprezentativitása. Ez azt jelenti, hogy az adott beépítési hely esetén a mért adatoknak meg kell egyeznie az adott teljes áramlási keresztmetszetre jellemző sebesség ill. porkoncentráció átlagértékekkel. A vizsgálat során az elektrofilter kilépő oldala és az elszívó ventilátor közötti légcsatornában szimuláltuk a forró füstgáz és porszemcse fázis áramlását, és az eredmények alapján javaslatot tettünk a reprezentativitást kielégítő szondapozíciókra.