Áramlástan Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar

Az Áramlástan Tanszék elődintézményét 1934-ben alapították Aerodinamikai Intézet néven. 1941-ben átadták a Tanszék új épületét és üzembe helyezték Közép-Európa egyik legnagyobb szélcsatornáját, amely az eredeti repülőgép-kutatáson túlmenően a mai napig kiemelt szerepet játszik munkánkban.

A II. világháborútól napjainkig a következő tudományterületek meghatározóak a korábban Gruber József, Szentmártony Tibor majd Lajos Tamás által vezetett Tanszékünkön: akusztika, áramlás-szabályzás, áramlástechnikai gépek, atmoszférikus folyamatok, járműáramlástan, környezettechnika, légtechnika.

1991-ben megalakult a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratórium, mely kapacitásával és műszerezettségével Közép-Európában egyedülálló méréstechnikai lehetőséget biztosít. Az informatika, a számítástechnika előretörésével tanszékünkön rohamos fejlődésnek indult a numerikus áramlástan és a numerikus akusztika.

Az Áramlástan Tanszék feladatai közé tartozik a mérnökök képzése, valamint kutatás-fejlesztési feladatok ellátása azon szakterületek és iparágak számára, amelyekben szerepet kapnak a természetben működő áramlási jelenségek és a velük végzett műveletek.


Kapcsolódó oldalak

Felszerelések

Felszerelések

Általunk használt eszközök bemutatása Tovább »

Laboratóriumok

Laboratóriumok

Laboratóriumunk felszereltsége és alapvető tulajdonságai Tovább »


Történelem

Történelem

Tanszékünk történelmi áttekintése Tovább »

 

Találatok száma: 3

 
 

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem       BME Gépészmérnöki Kar