Áramlástan Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar

A Tanszék hivatalos affiliációja a BME affiliációs protokoll alapján, amely minden Tanszékhez kötődő tudományos publikáción szerepel: 

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar,  Áramlástan Tanszék, 1111 Budapest Műegyetem rkp. 3.

Department of Fluid Mechanics, Faculty of Mechanical Engineering, Budapest University of Technology and Economics, Műegyetem rkp. 3., H-1111 Budapest, Hungary

A mindenkori hivatalos BME affiliációs protokoll részletei a következő linken tekinthetők meg: https://tut.bme.hu/dokumentumok-0

Az Áramlástan Tanszék elődintézményét 1934-ben alapították Aerodinamikai Intézet néven. 1941-ben átadták a Tanszék új épületét és üzembe helyezték Közép-Európa egyik legnagyobb szélcsatornáját, amely az eredeti repülőgép-kutatáson túlmenően a mai napig kiemelt szerepet játszik munkánkban.

A II. világháborútól napjainkig a következő tudományterületek meghatározóak a korábban Gruber József, Szentmártony Tibor majd Lajos Tamás által vezetett Tanszékünkön: akusztika, áramlás-szabályzás, áramlástechnikai gépek, atmoszférikus folyamatok, járműáramlástan, környezettechnika, légtechnika.

1991-ben megalakult a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratórium, mely kapacitásával és műszerezettségével Közép-Európában egyedülálló méréstechnikai lehetőséget biztosít. Az informatika, a számítástechnika előretörésével tanszékünkön rohamos fejlődésnek indult a numerikus áramlástan és a numerikus akusztika.

Az Áramlástan Tanszék feladatai közé tartozik a mérnökök képzése, valamint kutatás-fejlesztési feladatok ellátása azon szakterületek és iparágak számára, amelyekben szerepet kapnak a természetben működő áramlási jelenségek és a velük végzett műveletek.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kérdőíves felméréssel azonosította Magyarország „TOP 50” kiváló kutatási infrastruktúráját, infrastruktúra-hálózatát, és a lehetséges felhasználók – kutatóhelyek, egyéni kutatók és vállalkozások – számára felhasználóbarát módon tette megismerhetővé az általuk kínált lehetőségeket. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Karáról az Áramlástan Tanszék is szerepel az erről szóló kiadványban. A Tanszék elnyerte az Excellent Research Infrastructures in Hungary in 2021 címet.

A kiadvány elektronikusan elérhető a következő honlapon: https://doi.org/10.52033/topri.2021


Kapcsolódó oldalak

Felszerelések

Felszerelések

Általunk használt eszközök bemutatása Tovább »

Laboratóriumok

Laboratóriumok

Laboratóriumunk felszereltsége és alapvető tulajdonságai Tovább »


Történelem

Történelem

Tanszékünk történelmi áttekintése Tovább »

 

Találatok száma: 3